Ett kontinuerligt inflöde av nya högpresterande och välfungerande medarbetare är en förutsättning för företag som vill växa snabbt. Swedish Scaleups har därför tagit fram en lättillgänglig guide med lärdomar kring de utmaningar som tillväxtbolag ställs inför inom kompetensförsörjning.

Kompetensförsörjning är en av de största utmaningarna för företag som vill växa. För ett bolag som skala upp i snabb takt är det inte ovanligt att stå inför en situation där man behöver gå från 20 medarbetare till dubbelt, eller tredubbelt, så många anställda på bara några månader. Där varje ny medarbetare dessutom är extremt viktig för företagets möjligheter till framgång. Så hur ska man tänka för att attrahera och lyckas rekrytera talangerna?

– Det gäller att locka med det unika. För ett tillväxtföretag kan det vara att trycka just på att företaget befinner sig i kraftig tillväxt, vilket många tycker är spännande. Bidrar företaget till samhället bör det framhållas. Många vill känna att de är med och bidrar, säger Anna Broeders som är programområdesansvarig för kompetensförsörjning inom Swedish Scaleups.

Anna Broeders. Foto: Oskar Omne

Att försöka implementera strategier och verktyg framtagna för storbolag blir ofta meningslöst. I stället behöver stöd anpassas efter de speciella förutsättningar som råder i ett tillväxtbolag där metoderna helst ska kunna tillämpas från dag ett. Genom Swedish Scaleups kan tillväxtföretag få tillgång till just de perspektiv och verktyg som är helt nödvändiga för att kunna fortsätta växa i snabb takt.

Med på tillväxtresan

Swedish Scaleups metoder inom kompetensförsörjning hjälper företagen att rekrytera, men också behålla, inkludera och utveckla talangerna.

– Tillväxtföretag kan inte alltid betala den högsta lönen. Men de kan erbjuda så mycket annat. Och just det där andra är många nyfikna på. Lyft fram att man som anställd hos er får vara med på en tillväxtresa så ökar sannolikheten att hitta rätt i rekryteringen, säger Anna Broeders.

Programmet som erbjuds innefattar tillgång till en verktygslåda med metoder som företagen själva kan plocka från utifrån sina egna behov. Metoderna är utvalda baserat på undersökningar om vilka utmaningar som är störst hos just tillväxtföretag och är indelade i fyra delområden: attrahera kompetens, rekrytering, inkludering och teamutveckling.

Anna Broeders 5 bästa tips för att lyckas med kompetensförsörjning

  1. Identifiera er unika konkurrensfördel
    För att skapa en attraktiv arbetsplats behöver företag identifiera vad de kan erbjuda. Det räcker inte med ett häftigt kontor – utan här handlar det om vad som gör företaget unikt. Värt att hålla i minnet är att de yngre generationerna ofta vill att deras arbete ska bidra till något större.
  2. Tänk krav före kanal
    Det finns många sätt att hitta nya talanger, från att leta i det egna kontaktnätet till att annonsera via sociala medier eller delta på karriärdagar. Företag tjänar på att sätta kravprofilen före kanalen, eftersom det då blir lättare att lista ut hur de kan nå kompetenserna de söker.
  3. Leta utanför boxen
    Många mer seniora talanger letar inte aktivt efter jobb själva. Då gäller det att väcka deras intresse på annat sätt. Här kan kreativa evenemang som exempelvis hackaton eller tävlingar vara smarta idéer.
  4. Samarbeta med universiteten
    Genom att samarbeta med universiteten kan företag hitta nybakade talanger som gör sina exjobb för dem. Därmed kan projektet genomföras till låga eller inga kostnader alls, samtidigt som framtida medarbetare kan identifieras.
  5. Glöm inte onboardingen
    När du väl har din nya talang på plats gäller det att personen trivs och utvecklas. På så sätt skapar du en ambassadör – och slipper leta efter personens ersättare om ett par månader. Onboarding och teambuilding är väldigt viktigt. Försök också att skapa psykologisk trygghet på arbetsplatsen och erbjuda flexibilitet kring arbetssätt. Samtidigt är det viktigt att tänka på att vi idag inte stannar lika länge på våra arbetsplatser som tidigare. Efter 3–5 år är det vanligt att människor byter jobb, så det är bra att kunna jobba med den typen av flöde.

Guide


Klicka på bilden för att läsa Swedish Scaleups guide om kompetensförsörjning.
Swedish Scaleups har även guider inom hållbarhetkapitalförsörjning och
internationalisering.