Pausit är en tjänst som via datorn uppmanar användarna att ta en paus i sitt stillasittande arbete och göra enkla övningar för att få i gång rörligheten och blodcirkulationen. Pausit startades av ergonomen Niklas Palmér 2006 och företaget fick tidig stöttning av det då nybildade Inkubera. Nuvarande vd:n Mikael Wahman, kom in i bolaget några år efter starten.
– Efter några tuffa år nådde vi så småningom en kritisk massa som gjorde att nyttan med Pausit började spridas från mun till mun. Då började nya kunder höra av sig självmant och vi växte succesivt. När sedan pandemin kom, fördubblades vår om sättning från åtta till 16 miljoner på ungefär ett år, säger Mikael.

Pausit kan liknas vid en personlig röreslecoach i datorn. Användarna bestämmer själva över övningarna – hur många gånger om dagen de ska ske, hur länge de skall pågå och vilka kroppsdelar som skall användas. Med jämna mellanrum plingar det till i datorn och en avatar visar hur övningarna skall utföras.
– Programmet förebygger skador hos alla som sitter stilla mycket på jobbet, säger Mikael. Och det gör ju de allra flesta idag.

Företagets kunder finns både inom privat och offentlig sektor, i små organisationer likväl som i stora. Det finns till och med privatpersoner som prenumererar på tjänsten.
– Vår målgrupp är bred, säger Mikael. Vår framgång beror inte på att vi genomfört stora dyra kampanjer. I stället har vi har varit uthålliga och växt sakta men säkert. I grunden tror jag att vi har lyckats eftersom vi har en tjänst som uppskattas av våra kunder och som gör verklig nytta.

2016 var Pausit med i ”Step Global” ett Inkubera-projekt som hjälpte företag att hitta nya exportmarknader. För Pausits del resulterade det i företaget etablerade sig i Holland, en marknad som sedan dess växt stadigt. Dessutom är företaget etablerat i Norge, sedan några år. Framgångarna på hemmamarknaden och internationellt gör att man nu känner sig redo att satsa i fler länder.
– Vi analyserar just nu vilka länder vi skall prioritera och hur strategierna skall se ut för de olika länderna. Det är inte säkert att vi bearbetar alla länder på samma sätt, säger Mikael. Men i grunden löser vi ett generellt problem som finns i alla industrialiserade länder och vi har en skalbar produkt. Jag hoppas att vi inom tre år finns i minst fem nya länder, kanske i tio.

Redan inom ett par månader tar dock Pausit ett annat stort kliv, då tjänsten blir helt webbaserad. Samtidigt utökar man tjänsteutbudet och gör det möjligt för användarna att lägga till tuffare träningsprogram och yoga som anpassats till kontorsmiljö, möjligheten att peppa varandra genom olika utmaningar samt att genomföra hälsotester.
– Webbversionen gör också att vi kommer att kunna lära oss mer om hur Pausit används. Man kan säga att vi kommer närmare kunderna vilket gör att vi kommer att kunna utveckla tjänsten ännu mer.

Pausit har just gått med Swedish Scaleups. Fokus är bland annat att hitta hållbara betalningslösningar när nu företaget lägger till fler tjänster och skall expandera internationellt. Faktum är att man även blir ett Inkuberaföretag för tredje gången.
– Att vi nu får hjälp för tredje gången – jag tycker att det är fantastiskt, säger Mikael. Att få hjälp som startup är naturligt, men att vi nu som mer etablerat företag får hjälp via Swedish Scaleups att ta nästa steg, det är stort.