Uppsalaföretaget Air Forestry har utvecklat en unik lösning som innebär skogsbruk med hjälp av drönare. Företaget är inne i en snabb uppskalning av sin verksamhet och fick nyligen ett bidrag på 2,5 miljoner euro från European Innovation Council (EIC), ett EU-initiativ som stöttar startups med banbrytande innovationer och hög tillväxtpotential. Totalt innebär det att Air Forestry har fått ett kapitaltillskott på över 130 miljoner kronor det senaste året.
– Kapitaltillskottet innebär att vi kan fortsätta vår tekniska utveckling. Vi bygger ny teknik från grunden – några av de största drönarna som finns i världen och ett helt eget system som har potential att revolutionera skogsbruket, säger vd:n Olle Gelin.
Air Forestry teknik innebär att skörda skog från luften. I och med detta kommer man runt skogsindustrins största utmaningar. Det blir allt svårare att få ut ved ur skogen hållbart och kostnadseffektiv.
– De stora maskiner som man använder skadar både marken och skogen – ett problemen som har eskalerat i takt med klimatförändringarna, vilka bland annat har inneburit mindre tjäle. Skogsbruket har också utmaningar med rekryteringen. Att sitta i en skogsmaskin är ett ensamarbete som innebär arbetsmiljöproblematik så som exempelvis helkroppsvibrationer och risk för fallande träd.
Även om tekniken ännu är i prototypstadiet, har intresset från skogsbranschen varit stort. Förklaringen är enkel, menar Olle.
– Om man läser skogsföretagens årsrapporter med riskanalyser, erbjuder vi lösningar som minskar riskerna eller till och med eliminerar dem, säger han.
För drygt ett år sedan gjorde vi ett första nedslag hos Air Forestry. Sedan dess har företaget gjort en ny finansieringsrunda och tagit in en handfull välrenommerade och långsiktiga investerare som Nortzone, SEB Greentech och Sveaskog samt några utländska investerare. Tillskottet på nytt ägarkapital kompletterade även ett bidrag från Energimyndigheten.
– Totalt handlar det som ett kapitaltillskott på över 100 mkr, säger Olle.
Med det nya kapitalet i ryggen har företaget under sommaren och hösten utökat antalet medarbetare med ett 10-tal personer som bidrar till att snabba upp den tekniska utvecklingen. Idag arbetatar drygt 35 personer på företaget.
För några veckor sedan lyckades Air Forestry få in ytterligare kapital på 2,5 miljoner Euro i form av EU-bidrag, närmare bestämt från EIC (European Innovation Council). EIC stöttar forskare, startups och små företag att utveckla och skala upp banbrytande teknologier som löser stora samhällsutmaningar.
– Vi har fått bidraget för att främst utveckla själva skördesystemet, berättar Olle.
Air Forestry har hittills byggt det man kallar för ett koncept. Med hjälp av bland annat bidraget från EIC kommer man nu att bygga prototyper som kan leverera tjänsten hos några utvalda kunder, men fortfarande i en pilotfas. Serieproduktion dröjer ännu ett par år.
– Vi bygger prototyperna på ett sätt som gör att tekniken ska vara förberedd för serieproduktion, berättar Olle. Det finns fortfarande många osäkra faktorer, men vårt mål är att produkten ska vara redo för marknaden 2028.
Olle menar att Swedish Scaleups har varit betydelsefullt för bolagets utveckling.
– För ett bolag som Air Forestry har det varit oerhört värdefullt att få tillgång till ett så kvalificerat bollplank. Investerare är fantastiska på att ge feedback på saker och ting, men de har samtidigt alltid sin investering att ta hänsyn till. Här har de erfarna konsulterna från Swedish Scaleups varit betydelsefulla eftersom de inte är i bolaget och kan vara helt objektiva. Det är annars svårt att hitta personer som man kan ha den dialogen med, säger Olle.