Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA.

– Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast. Pinball Brothers huserar i en anonym industrilokal i Lillåns industriområde norr om Örebro.

Att Europas största flipperspelstillverkare finns här, var länge en bevarad hemlighet. Att serieproduktionen sker i Italien kan vara en bidragande till företagets anonymitet. All ledning och all spelutveckling sker dock i Sverige. Efter mycket spekulationer i flippervärlden, står det nu klart att företagets nästa flipperspel bygger på ABBA och gruppens musik.

– Den 6 april, på dagen 50 år efter ABBAS Eurovisionvinst med Waterloo är det primär för det nya spelet, berättar Daniel.

Flipperspelsvärden är begränsad, men växande. De flesta spelens säljs till privatpersoner iUSA, där också de flesta tillverkarna finns. Som europeisk tillverkare är Pinball Brothers något av en outsider. De finner också sin egen väg i en annars konservativ bransch.

– Vi hittar en del nya lösningar, säger Daniel. Det finns exempelvis stora möjligheter inomdigitalisering, men det får förstås inte ske på bekostnad av spelupplevelsen.

Det nya ABBA-spelet har förstås en grafik som domineras av Agneta, Björn, Benny och Annefrid samt detaljer från deras minst sagt framgångsrika artistkarriär. Allt är godkänt av gruppmedlemmarna själva. Spelet innehåller 20 ABBA-låtar och musikvideor.

– Men skulle kunna säga att spelet är som en extremt interaktiv jukebox med ABBA-låtar säger Daniel. Men man kan inte välja alla låtar direkt. Det krävs att man är en skicklig flipperspelare för att låsa upp all musik.

Spelet tillverkas i två versioner varav den ena är limiterad och bara produceras i 500 exemplar.

– Den andra versionen är obegränsad, men det är inga stora volymer som gäller, säger Daniel. Kanske kan vi komma upp i en upplaga på ett par tusen spel. Men flipperspel kostar å andra sidan en slant, de flesta nya spelen på marknaden kostar 100 000–150 000 kr.

Sedan i höstas är Pinball Brothers med i Swedish Scaleups som Inkubera driver tillsammans med några andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige.

– Inkuberas kontaktnät kompetens inom affärsutveckling är värdefullt för oss. Vi vill växa och utvecklas – exempelvis genom att utforska vilken potentialen det finns kring att koppla upp spelen på nätet. I Inkubera har vi en strategisk samtalspartner för vår tillväxtresa, säger Daniel.