När man möter José Perez Loya, VD för Magstrom, slås man direkt av hans positiva utstrålning och genuina intresse att förklara företagets banbrytande teknik inom magnetiseringsutrustning för oinvigda. Han har mycket att vara glad över eftersom 2022 är året då Magstrom drar i gång sina första kommersiella installationer.
– Magnetisk balansering är framtiden och vår enda riktiga konkurrent är våra potentiella kunders tankesätt, menar José.

Magstrom har sina rötter på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Företagsnamnet anspelar både på magnetism och ström.

– Vi har slopat prickarna nu, kommenterar José bytet av företagsnamnet från Magström till Magstrom.

Bolaget har uppmärksammats och lovordats flitigt de senaste åren. Bland annat utsågs det till ett av de mest innovativa och lovande unga svenska teknikbolagen på Ny Tekniks ”33-listan” 2020. Magstroms teknik kan minimera skadliga vibrationer, minska underhållskostnaderna och förlänga livslängden på utrustning inom bland annat vattenkraft.

– Egentligen är konceptet väldigt enkelt, säger José när han ska förklara företagets teknik.
– När man bygger en generator strävar man efter att den ska ha perfekta dimensioner, utmärkt tolerans och att alla förutsättningar är idealiska, men det kommer alltid finnas mekaniska imperfektioner. För stora generatorer med en diameter på 5 till 10 meter är dessa imperfektioner väldigt avgörande, fortsätter José.

Det är här Magstroms magnetiska balansering kommer in och kompenserar defekter i generatorns konstruktion. Magstroms primära fokus i dag är vattenkraftsgeneratorer. En viktig milstolpe nåddes sommaren 2019 då man startade en pilotanläggning i Vattenfalls kraftverk i Porjus som ligger i Stora Luleälven, Jokkmokks kommun. Målet var att bekräfta att det som fungerade i labbet också fungerade i en verklig modell. Utrustningen som användes i Porjus var unik och speciellt framtagen för att testa ny teknologi. Piloten var framgångsrik och nu kan man börja ta betalt. I april åkte Magstrom till Boden för att göra sin första kommersiella installation. Den första delen av installationen, som var väldigt lyckad, utfördes nu och den avslutande delen sker i höst.

Magstrom deltog i affärsutvecklingsprogram för Startups hos Uppsala Innovation Centre (UIC) redan 2015, och är nu ett av bolagen som coachas av UIC i Swedish Scaleups.

Vad är bolagets förväntningar på Swedish Scaleups?
– Att delta i Swedish Scaleups och få coaching av Lasse och Michael är som att komma hem, säger José och fortsätter:

– Vi får råd i världsklass! Här kan vi verifiera att vi är på rätt väg och förstärka det vi gör rätt.

Vattenkraft används globalt, och Magstrom har redan etablerat kontakter med ett 40-tal potentiella kunder över hela världen.

– Det kommer leda till flera installationer i framtiden. Vår teknik är ett nytt verktyg i verktygslådan. Att visa kostnadsbesparingar med den nya tekniken motiverar mycket, summerar José.