Coworking shooting

De utbildar utsatt personal i konflikthantering och problemlösning i hotfulla situationer – med världsunik simulatorteknik. Med hjälp av Swedish Scaleups blev Virtual Reality en högst verklig succé för startup-bolaget Framvik från Gnesta.  

Föreställ dig att du arbetar inom socialtjänsten och får en orosanmälan. Du ska göra ett barnavårdsärende. Du knackar på dörren till en okänd miljö. Kvinnan som öppnar uppträder hotfullt. Situationen blir snabbt kritisk. Men du måste komma in – det kan finnas ett barn som far illa där inne. Vad gör du? Den frågeställningen är central i Framviks hela affärsidé. 

– Vi skapar scenarion där man tränas i konflikthantering. Det sker i Virtual Reality-miljö i vår simulator D-escalator. Man kliver in i verklighetstrogna situationer där det kan vara hot, våld och utmanande beteenden, säger Axel Fors som är Framviks VD och som tillsammans med Maria Bauer grundade företaget. 

Tog hjälp av Swedish Scaleups

I dag säljer Framvik från Gnesta i Södermanland sina utbildningar till skola och omsorg, samt en rad stora myndigheter och privata säkerhetsbolag. 


– Alla scenarier tas fram i nära samarbete med våra kunder. De väljer innehållet. De ska känna stressen som kan uppstå i just deras miljö. 

Axel Fors fick affärsidén för fyra år sedan och scannade då av marknaden efter liknande företag, men fann att branschen ännu var i sin linda. Året därpå startade han företaget tillsammans med Maria Bauer, men det var våren 2019 som saker verkligen började ta fart. Det var då de gick med i Swedish Scaleups program Investment Readiness Process.

– Det blev en brytpunkt för oss. Vi var fortfarande väldigt små, men ville gasa ordentligt och behövde få in kapital och utveckla den tekniska plattformen.

Man genomlyste verkligen företaget och gav oss väldigt bra insikter i hur man som litet företag förstår investerarnas horisont.

Axel Fors, VD Framvik

 Hur har Scaleups hjälpt er?

– Det var en superlärorik process. Man genomlyste verkligen företaget och gav oss väldigt bra insikter i hur man som litet företag förstår investerarnas horisont. Dessutom gav det oss råg i ryggen. Att inte bara stå där med bössan i handen och tigga pengar. Nu kunde vi också efterfråga rätt personer och ställa krav. Det var väldigt lyckosamt för oss. 

Vad var mest värdefullt? 

– Att vi var tvungna att göra vår hemläxa och inte bara grotta ner oss i det vi tycker är kul. Vi tvingades lyfta blicken och tänka ett år – och till och med fem år – framåt. Det gjorde att vi såg oss själv i ett större sammanhang affärsmässigt, säger Axel och skrattar. 


– Men det var ganska tufft. Det var mycket jobb och tankearbete och en hel del darlings som man tvingas tänka bort. 

Många nya kunder

Fler fick snart upp ögonen för Framvik. På bara ett halvår hade företaget tagit in sju delägare och tre miljoner kronor i investeringskapital. I dag är de färdiga med den tekniska plattformen, hemsidan och har ”fler scenarion att sälja från hyllan”. Inte minst arbetar de helt enligt den affärsidé som Axel drömde om för fyra år sedan. Och den har visat sig lyckad. Den senaste kunden är självaste Rikspolisstyrelsen. 

– Det är en otrolig fjäder i hatten att jobba med polisen med konflikthantering. Helsingborgs stad är en annan ny kund och i förra veckan hörde Skatteverket av sig. Ryktet har spridit sig och intresset för den här typen av utbildningar har ökat. 

Vad är nästa steg för Framvik? 

– Marknadsföring och att kunna bevisa att det går att sälja mjukvara på prenumeration. Allt annat är på plats nu.


Rekommenderar du andra att söka sig till Swedish Scaleups?

– Absolut! Det har jag redan gjort faktiskt. Det var verkligen en ögonöppnare för oss. Och jag skulle gissa att man kan ha ännu större hjälp om man är yngre och driver en startup på bara en person. 

Bästa erfarenheterna från Swedish Scaleups: 

  • Att vi lärt oss se oss själva i det större sammanhanget. 
  • Att vi fått råg i ryggen och börjat kunna ställa krav på investerare. 
  • Att lyfta blicken från det som är framför oss och se vart vi står i framtiden. 

Fakta Framvik 

Produkt: Utbildningar inom säkerhet, hot, våld och konflikthantering
Ägare: Axel Fors, Maria Bauer, Mats Lindgren, Safe Homes & Care, St Erik investment AB, Sörmlandsfonden, Hjalmarsson fastigheter AB, Tatjo AB, Saltskog holding AB, A E Active och finance AB
Grundat: 2017 
Ort: Gnesta
Omsättning 2019: 470 000 kr