I en anonym lokal i Bettorps Industriområde strax norr om Örebro, döljer sig en väl bevarade hemlighet. Pinball Brothers startade för tre år sedan och är idag Europas största tillverkare av flipperspel. Via avtal med såväl Disney som rockgruppen Queen, har man etablerat sig som något av en nytänkare i en konservativ bransch.
– Flipperspelsvärlden är begränsad, men ändå större än man kanske kan tro – inte minst i USA, säger vd:n Daniel Janson. Som ett ungt europeiskt företag sticker vi ut på flera sätt.
Allt började 2003 när Daniel vid 32 års ålder förverkligade en gammal pojkdröm och köpte sitt första flipperspel. Hans intresse tilltog så småningom till den grad att villan i Lillån i Örebros norra utkanter, behövde byggas ut för att ge plats för den växande maskinparken. Spelen behövde förstås servas då och då, och snart blev beställningarna av reservdelar från andra sidan Atlanten så omfattande att Daniel bestämde sig för att starta Free Play, en liten importrörelse för flipperspelsdelar.
– Att beställa från USA är både dyrt och omständligt, säger Daniel. Tanken med Free Play var att göra det enklare för flipperentusiaster på hemmaplan. Jag skrev avtal med olika tillverkare och sålde sedan vidare via en webbshop. Jag ska inte säga att det var någon stor verksamhet, men den växte succesivt.
Daniel är i grunden systemutvecklare och entreprenör. Många Örebroare känner till honom som en av grundarna till det framgångsrika It-företaget Headlight, med kontor på flera platser i Mellansverige. Free Play var länge ett sidoprojekt – och hade kanske fortfarande varit det – om inte nya dörrar till flipperspelsbranschen plötsligt hade öppnat sig.
– Jag fick chansen att ta över ett engelskt bolag som skrivit avtal med Disney om att få göra ett flipperspel baserat på den klassiska Sci-Fi-skräckisen Alien. Vi hade ingen egen tillverkning, men väl goda relationer med Pedretti, en Italiensk reservdelstillverkare med planer på att dra i gång produktion av hela spel. 2020 startade vi Pinball Brothers. Vi sköter utvecklingen av spelen i Sverige och är majoritetsägare i Euro Pinball Corp, ett samägt bolag mellan Pinball Brothers och Pedretti, där serieproduktionen sker.
Alien lanserades i december 2020 och måste betecknas som en succé, inte minst med tanke på att Pinball Brothers var helt nya i branschen. Modellen har nu sålt i över 1 000 exemplar. Det kanske inte låter så mycket, men man ska ha i åtanke att varje spel kostar upp till 150 000 kr. Spel nummer två blev Queen som bygger på den ikoniska rockgruppens musik. Alla ”call-outs” i spelet är gjorda av gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor.
– Såväl design- som teknikmässigt skiljer vi oss från de stora tillverkarna i USA, menar Daniel. Det är en konservativ bransch och vi försöker utmana invanda mönster. Inte minst tror jag att det är möjligt att öka digitaliseringen utan att det ska behöva ske på bekostnad av spelkänslan.
2021 sålde Daniel sin ägarandel i Headlight, så nu är han flipperspelsutvecklare på heltid. Företagets omsättning har ökat snabbt till dagens nivå på 60 – 65 mkr och Daniels ambition är företaget skall fortsätta växa. Ett led i det var att gå med i Swedish Scaleups, ett program som Inkubera driver med några andra inkubatorer och science parks i östra Mellansverige.
– Vi är övertygade om att vi kan dra nytta av såväl kontaktnätet som Inkuberas kompetens inom affärsutveckling. Vi ser stora möjligheter på flera fronter, inte minst vill vi utforska potentialen som det innebär att alla vår spel är uppkopplade på nätet. I Inkubera får man helt enkelt en strategisk samtalspartner för vår tillväxtresa, säger Daniel.
I början av nästa år sker nästa lansering, som denna gång har en tydlig svensk prägel. Mer än så kan inte Daniel avslöja. Dock hoppas han att det nya spelet innebär att företaget kan växa och bli mer omtalat i Örebro och Sverige.
– Även om serieproduktionen sker i vår fabrik i Italien, finns ledning, utveckling, design och prototyptillverkning i Sverige. Jag tror och hoppas med att vi kan fortsätter växa såväl på marknaden som organisatoriskt på hemmaplan. Att driva ett företag som bygger på en egen passion är förstås jättekul. Jag vill hitta en balans mellan det som är bara roligt och att göra en seriös företagssatsning.9