En tredjedel av hushållens vattenskador uppstår i kök – ett område som i princip är oskyddat mot vattenläckor. Kondens som bildas i och läcker ut ut kylskåp eller droppande rör bakom diskmaskinen leder till dyra reparationer om de inte upptäcks i tid. Elementric gör just det – upptäcker de små vattendropparna innan de får chansen att urholka underlaget och orsaka en vattenskada. Elementric har utvecklat en uppkopplad liten matta som larmar små och stora fastighetsägare så snart vatten börjar droppa.

Allt börjar med att Fredrik Lindell, då ordförande i en bostadsrättsförening, får problem med återkommande vattenläckor i föreningen. Det borde ju finnas någon lösning på marknaden som kan varna mot vattenläckor, tänker han, men hittar ingen bra lösning på marknaden.
– Det som fanns var ett slags puckar, minns Fredrik. Ett översköljningslarm som aktiveras om det blir en pöl. Problemet är att det nästan aldrig blir en pöl i ett kök, men det kan bli droppläckage.

Uppväxt i företagarfamilj har Fredrik fått med sig det där med entreprenörskap via modersmjölken. Dessutom har han lång yrkesmässig erfarenhet inom IT-sektorn. Men frågan är om produkten som så småningom skulle lösa problemet, ändå hade blivit av om han inte träffat en engelsman vid namn Alexander Wheeler. Allt sker under en resa till Krakow.
– Jag var i Polen på uppdrag av min dåvarande arbetsgivare. Jag hade ett möte med Alexander om ett helt annat ärende, säger Fredrik. Det visar sig under samtalet att han har utvecklat en produkt för att mäta luftkvalitet i kontorsmiljöer. Jag berättade om min idé, han tyckte att den lät intressant och jag förstod att Alexander nog var rätt man för att utveckla den.

Tillbaka i Sverige kan Fredrik snabbt konstatera ett stort marknadsbehov, både i Sverige och utomlands. Han och Alexander drar i gång projektet. De inser snabbt att en matta i tyg med en inbyggd sensor både skulle få plats i trånga utrymmen och vara förhållandevis billig att producera. Frågan om hur mattan skulle kopplas upp mot nätet är dock en svårare nöt att knäcka. Fredrik kontaktar ett antal försäkringsbolag som samstämmigt föreslår att mattan borde anslutas via wifi, som finns i stort sett i alla konsumenters hem.
– I efterhand kan vi konstatera att satsningen på en konsumentprodukt inte var rätt val. Att marknadsföra konsumentprodukter kostar stora pengar och man vet ändå inte om du kommer att lyckas, säger Fredrik.

 

Elementrics produkt är ansluten via det så kallade LoRaWAN, ett nät som täcker stora ytor och som används för att koppla upp olika typer av IoT-produkter (Internet of Things).

Idag ligger huvudfokuset på en produkt som är ansluten via det så kallade LoRaWAN, ett nät som täcker stora ytor och som används för att koppla upp olika typer av IoT-produkter (Internet of Things). Huvudmålgruppen är främst försäkringsbolag och deras kunder i form av fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.
– Många försäkringsbolag erbjuder nu sina bostadsrättsföreningar vår produkt till låg eller ingen kostnad om de kopplar upp sina dem via ett LoRaWAN-nät. Dessutom genomför vi två pilotprojekt tillsammans med två av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag, berättar Fredrik.

Erbjudandet att vara med i Swedish Scaleups fick Fredrik från Create, som han har haft mycket kontakt med sedan starten.
– Vi är på väg att växla upp och siktar på en global marknad, säger Fredrik. Att vara med i Swedish Scaleups känns som rätt steg för oss. Ett viktigt område är hjälpen vi har fått med att certifiera produkten enligt EU-direktiven för radiouppkopplade produkter. Dessutom är det förstås värdefullt att få goda råd från en mentor som tidigare har gjort en liknande satsning som den vi ska göra nu.

Fredrik har i första hand siktet inställt på Europa.
– Om tre år är mitt mål att vi har sålt en miljon mattor och är etablerade i en rad europeiska länder.