Mamoun Taher VD

Uppsalaföretaget Graphmatech har utvecklat en hybridform av grafen vilket gör det möjligt att använda supermaterialet i storskalig industriell produktion. Med hjälp från Swedish Scaleups står företaget nu redo att växa internationellt.

Grafen har kallats för ett revolutionerande och miljövänligt framtidsmaterial. Det upptäcktes 2004 av forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselov som senare fick Nobelpriset i fysik för sina experiment med det tvådimensionella materialet – vilket består av ett enda atomlager kol, är lättare än bomull och starkare än stål.

Exempelvis ska grafen kunna användas för att tillverka böjbara mobiltelefoner och mer energieffektiva flygplan. Men materialet har en tendens att agglomerera, det vill säga att de tunna grafenflingorna klistrar ihop sig och förlorar sina goda egenskaper – vilket har gjort det svårt att använda materialet i storskalig industri.

Ny teknik löser gamla utmaningar

Nu har dock det Uppsalabaserade företaget Graphmatech utvecklat en teknik som löser det problemet. Deras nya form av grafen, ett patenterat hybridgrafen-material, håller nämligen flingorna separerade vilket gör det industriellt gångbart.

– Vi kommer att revolutionera sättet som olika industrier arbetar med material, konstaterar Uppsalaforskaren Mamoun Taher, grundare och vd för Graphmatech.

Hans företag lyfts fram som en intressant förnyare i materialindustrin och har bland annat utsetts till en av Sveriges hetaste startsups av tidningen NyTeknik två år i rad. Just nu befinner sig Graphmatech i en expansiv fas och har snart gått klart Swedish Scaleups program Tillväxtsupport som hjälper bolag att skala upp sin verksamhet.

Mamoun Taher hoppas revolutionera materialindustrin med Graphmatech
patenterade hybridgrafen-material.

– Vi tar in investerare och satsar just nu på att etablera oss i andra europeiska länder – och den support och kunskap som vi fått och får under programmet hjälper oss att ta det här steget på vår tillväxtresa, säger Mamoun Taher.

Värdefullt stöd från Swedish Scaleups

Graphmatech har, bland annat, deltagit i olika seminarier och workshops kring finansiering och internationell försäljning och fått hjälp med ett avancerat budgetsystem. Bolaget har även fått tillgång till rådgivare och mentorer, vilket Mamoun Taher lyfter som särskilt värdefullt.

– Vi har fått skräddarsydd rådgivning och värdefulla mentorer, så som den tidigare vd:n för Sandvik Materials Technology – och en globalt känd professor i internationell marknadsföring vid Uppsala universitet. Vi har dessutom blivit inbjudna till investeringsdagar där vi fått möjlighet att pitcha vår produkt.

Mamoun Taher menar att Tillväxtsupportprogrammet bidrar med ett viktigt utifrånperspektiv och rekommenderar andra bolag att söka sig till Swedish Scaleups.

– Här är man en del av ett ekosystem och som bolag behöver man hjälp utifrån för att växa.

Siktar på att bli en unicorn

Graphmatech vill att företag i flera branscher ska bli mer hållbara, energieffektiva och högteknologiska genom att nyttja deras patenterade material. Målet är att bygga ett framgångsrikt företag som kan bli en potentiell så kallad unicorn – det vill säga ett onoterat bolag med ett värde på över en miljard dollar.

Arbetet med att etablera sig i andra europeiska länder har redan påbörjats.

– Det innebär att arbeta nära våra potentiella marknader och att alltid ge den bästa supporten till våra partners och kunder i andra länder. När vi blivit etablerade i Europa är planen att satsa på utomeuropeiska marknader.

Bästa erfarenheterna från Swedish Scaleups enligt Mamoun Taher

  • Tillgång till rådgivare. ”Att hitta rätt rådgivare är inte alltid lätt, men under programmet har vi fått tillgång till rådgivare och mentorer som är relevanta för just vårt bolag.”
  • Möjligheten att nätverka. ”Genom programmet har vi kunnat nätverka med representanter från olika industrier och på ett smidigt sätt fått kontakt med investerare som är viktiga för oss.”
  • Stöd för att nå milstolpar. ”Vi har fått hjälp med att formulera milstolpar och att koppla dem till verksamhetsplanen. Att få hjälp av experter ger ett utifrånperspektiv som är viktigt om man vill fortsätta att växa.”

Fakta Graphmatech

Produkt: Svenskt företag inom materialteknik som utvecklar patenterade hybridgrafen-material för olika industrisegment.
Grundades: 2017.
Ort: Uppsala.
Antal anställda: 12.