För ett växande företag har varje ny anställd en viktig roll att spela. Anna Broeders, expert på kompetensförsörjning inom Swedish Scaelups, berättar hur du lockar talangerna ­– och väljer rätt.

 1. Identifiera din USP
  – För att skapa en riktigt attraktiv arbetsplats behöver du identifiera vad du kan erbjuda dina anställda. Det räcker inte längre att erbjuda ett häftigt kontor eller coola produkter, det är vardagsmat idag. Vad gör ditt företag unikt? Tänk gärna på er företagskultur, era arbetssätt eller personerna som arbetar hos er idag. Det är också bra att se till vad medarbetarna själva bidrar med genom att jobba hos er – det är särskilt viktigt för de yngre generationerna som i högre utsträckning vill känna att deras arbetet bidrar till något större. Det skadar inte att trycka på er roll som scaleup-bolag här. Som medarbetare på ett scaleup-företag finns chansen att vara med om en spännande resa med stor frihet, variation och möjlighet att påverka.

 2. Kravprofil innan kanal
  – Det finns gott om alternativ för hur man hittar nya talanger, från att leta i det egna kontaktnätet till att annonsera via sociala medier eller delta på karriärdagar och mässor. Innan du bestämmer dig för kanalen, se till att göra en kravprofil för personen du söker. Då blir det lättare att lista ut hur du når gruppen du är ute efter.

 3. Leta utanför boxen
  – Många mer seniora och eftertraktade talanger letar inte jobb – då gäller det att väcka deras intresse på annat sätt. Här kan kreativa evenemang som så kallade hackathons eller programmeringstävlingar vara en bra idé. När teknikkonsultbolaget Combitech fick ett akut rekryteringsbehov av kvalificerade utvecklare arrangerade de Escape Box Challenge, en lagtävling där varje team fick en väska fylld med svåra utmaningar som skulle lösas på tid. Arrangemanget lockade så många potentiella medarbetare att man har rullat vidare konceptet till flera andra städer.

 4. Samarbeta med universiteten
  – Genom att samarbeta med universitetens projektkurser kan du ta in nybakade talanger som gör sina exjobb på ditt företag. Här kan du alltså få ett projekt genomfört till lägre eller ingen kostnad alls, samtidigt som du kanske identifierar en potentiell framtida medarbetare. Du bör dock ha gott om tid och energi att lägga på personen i fråga.

 5. Rekrytera fördomsfritt
  – När du väl befinner dig i rekryteringsprocessen, var medveten om att förutfattade idéer kan påverka din bild av kandidaterna. Använd dig av kompetensbaserad rekrytering, en strukturerad form av rekrytering där man utgår från en tydlig kravprofil och en intervjumall. Det handlar inte om att radera magkänslan, men om att utmana den och skapa ett jämförbart underlag mellan kandidaterna.

 6. Snåla med skallkraven
  – Det är lätt att din kravprofil råkar bli en önskelista; se till att skilja på need-to-have och nice-to-have när du letar efter din nästa medarbetare. Accepterar du bara civilingenjörer med perfekt svenska, 20 års erfarenhet och toppbetyg i allt så kommer du snabbt lida av kompetensbrist.

 7. Glöm inte onboardingen
  – När du väl har din nya talang på plats gäller det att personen trivs och utvecklas. På så sätt skapar du en ambassadör – och slipper leta efter personens ersättare om ett par månader. Onboarding och teambuilding är väldigt viktiga här. Försök också att skapa psykologisk trygghet på arbetsplatsen och erbjuda flexibilitet kring arbetssätt. Samtidigt är det viktigt att tänka på att vi idag inte stannar lika länge på våra arbetsplatser som tidigare. Efter 3-5 år är det vanligt att människor byter jobb, så det är bra att kunna jobba med den typen av flöde.