Många företag behöver förr eller senare ta in kapital för att fortsätta växa. Ibland går det att lösa genom ett lån, men i de flesta fall sker det genom att ta in en extern investerare. Lena Lyckenvik, som arbetar med investeringsfrågor inom Swedish Scaleups, hjälper oss att sortera tankarna kring att ta in externt kapital.
1. När är riskkapital den bästa lösningen?
För det första, i samma stund som du tar in riskkapital så bestämmer du dig indirekt för att någon gång i framtiden sälja eller börsnotera företaget. Investerarna vill ju få tillbaka sina pengar och göra en så kallad ”exit” – alltså sälja sin andel och investera i något annat. För att ge två extrema exempel: Ingvar Kamprad tog aldrig in kapital till sitt IKEA medan företag som Facebook har tagit in kapital gång på gång. Många av Facebook-grundarna äger därför numera bara några få procent av företaget – men det är värdefulla procent.
– Skillnaden på de två företagens finansieringsupplägg är att Facebook har kunnat växa mycket snabbare med riskkapital. Det finns inget rätt och fel här utan det beror helt på företagets förutsättningar – kan ni fortsätta växa och ta marknadsandelar på egen hand? säger Lena Lyckenvik.

2. Vem ska du ta in som delägare?
Det är lätt att tro att riskkapital bara handlar om att ta in pengar, men det handlar om mycket mer än så. På köpet får du en eller flera nya delägare som kommer att ha makt att bestämma en hel del i ditt företag.
– När någon investerar i ditt företag så vill de ju så klart vara med och påverka. Som investerare letar man också efter entreprenörer som förstår det, och som ser fördelarna med att få in ny kompetens och ett nytt kontaktnät, säger Lena Lyckenvik.
Att få nya delägare genom riskkapital är alltså som vilket kompanjonskap som helst – du kommer att få nya partners att driva företaget med. Du bör därför:
- Leta efter delägare som du fungerar med på ett personligt plan – människor du tycker om helt enkelt.
- Överväga om dina tilltänkta investerare delar din vision för bolaget, eller om du kan tänka dig att dela deras.
- Ta hänsyn till hur dina nya delägares kompetens och kontaktnät kan vara till nytta för din affär.
3. Var hittar du investerare?
Det finns många forum som för samman entreprenörer och investerare. Hos Connect kan du till exempel få hjälp att paketera och kommersialisera din idé, och sedan få kontakt med rätt investerare. Befinner sig ditt bolag i tidiga skeden kan det vara en god idé att kontakta Almi Invest som är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga startups. På Svenska Riskkapitalföreningen SVCA:s hemsida hittar du dessutom uppgifter om olika investerare och affärsängel-syndikat.
4. Så lockar du investerarna
När du tar in pengar till ditt företag tittar investerarna så klart på ditt företag och på din affärsidé, men lika mycket tittar de på människorna bakom bolaget.
– Investerare ska få förtroende för teamet, det är ju en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Ni måste så klart visa på företagets skalbarhet och tillväxtpotential – och hur investeraren ska kunna få avkastning på sin investering. Men i slutändan är det ofta så att investerarna säger ja eller nej baserat på hur mycket de tror på entreprenören, förklarar Lena Lyckenvik.
Tre råd vid förhandlingsbordet!
Om du lyckats hitta en investerare till ditt bolag så är det dags att förhandla om prislapp och procent. Här är tre tips på vägen.
- Ta hjälp! De som sitter ”på andra sidan bordet” har gjort det här många gånger och är erfarna förhandlare.
- När du väl tar in pengar, gör det ordentligt. Många vill ta in en mindre summa pengar för att bygga företaget större och sedan ta in mer pengar ”billigare”. Men det tar tid och energi varje gång du ska ta in kapital – och om du tar in mycket pengar på en gång så kan du i stället fokusera på att göra ditt företag framgångsrikt.
- Övervärdera inte ditt företag. Många kan inte tänka sig att ge upp en stor del av sitt företag, men de där 5 procenten av Facebook är troligen mycket mer värda än 50 procent skulle ha varit om man inte tagit in kapital.