businessman investment consultant analyzing company financial report balance sheet statement working with digital graphs. Concept picture for stock market, office, tax,and project. 3D illustration.

Att ha koll på ditt företags kassaflöde är viktigt oavsett konjunkturläge. Men under coronakrisen har det blivit absolut nödvändigt för att säkra ditt bolags överlevnad. Swedish Scaleups bad egenföretagaren Camilla Dahlgren, tidigare bankchef och kreditanalytiker, om de bästa tipsen för att få koll på kapitalflödena.

Kanske har ditt företag drabbats av coronakrisen, eller står din bransch näst på tur? Oavsett hur ditt bolag påverkas gäller det att vara förberedd på ett värsta scenario. Genom att ha örnkoll på kapitalflödena kan du förhoppningsvis stå stadigt när den värsta krisen blåst över.

Vårda dina kunder

”Det är superviktigt att hålla igång intäkterna och i oroliga tider är det extra viktigt att vårda sin kundrelationer. Det kan handla om att möta dem på nya arenor, som på sociala medier, till att komma på smarta erbjudanden och lösningar för att få dem att fortsätta handla av dig. Ring upp dina kunder och för en nära dialog – hur kan du hjälpa dem nu? Glöm inte att ha förståelse för att även dina kunder kan vara påverkade av krisen och inte har möjlighet att lägga samma beställningar som tidigare.”

Koll på kundfordringar

”Hur säkra är dina kundfordringar? Se över alla utestående fordringar och fundera på vilka som kommer att betala i tid, vilka som eventuellt kan bli sena och vilka du absolut inte bör ge vanlig kredittid till. Om du är nära dina kunder är det bra att ha en dialog om eventuellt sena betalningar eller delbetalningar – var kreativ och hitta nya lösningar för att få betalt.”

Lusläs leverantörslistan

”Är ditt företag i akut kris? Då gäller det att kapa exakt alla onödiga kostnader. Märker du snarare att det börjar gå trögt kan du ha en dialog med dina leverantörer och exempelvis be om att få köpa in mindre kvantiteter. Har du däremot inte drabbats ännu är det ändå viktigt att ha en beredskap för värre tider – se över vilka kostnader du eventuellt kan kapa eller slopa helt om företaget hamnar i en svacka. För om alla varsel som lagts under årets första månader verkställs kan ditt företag drabbas om några månader när folk börjar bli uppsagda.”

Camilla tipsar
– Tre steg för att säkra kapitalflödena

  1. Kundvården
    Intäkterna är a och o för att du ska överleva. Ha en nära dialog med kunderna och försök hitta nya vägar att göra affärer.
  2. Kundfodringarna
    Är du säker på att dina kunder är goda betalare? Se över dina fordringar och för en dialog med kunderna om betalningen kärvar.
  3. Leverantörslistan
    Kapa så mycket kostnader som möjligt. För en dialog med dina leverantörer ­ kanske har de förslag på hur ni kan samarbeta trots kostnadsbesparingar?

Lyssna på Linköping Science Parks podd med Camilla Dahlgren för fler tips om hur du kan säkra kassaflödet i kristider.