Coronapandemin förändrade vår syn på kontoret – och plötsligt blev DoSpace coworkingspaces och flexibla kontorslösningar mer aktuella än någonsin. Nu siktar Linköpingsföretaget på att mer än fyrdubbla sina kontor till 2026.
Få teman har varit så i fokus på sistone som framtidens arbetsplats. Hur blir det efter pandemin? Kommer vi att fortsätta jobba mer flexibelt? För DOSPACE, som erbjuder flexibla kontorslösningar och co-workingspaces i Östergötland, Gävle och Jönköping har utvecklingen under coronapandemin skapat en helt ny kundgrupp.
– Från att primärt ha varit ett alternativ för mindre företag, ser vi nu när pandemin börjar gå mot sitt slut att också större företag upptäcker oss. Även de omvärderar vad en arbetsplats ska vara, att det inte bara handlar om att ha en massa skrivbord. Att sitta fast i långa kontrakt, betala dyr hyra och ändå tvingas fixa allt praktiskt själv är inte längre lika självklart, säger Niclas Söör, vd DOSPACE.
Gjorde sig redo för investerarrunda
Dryga året innan pandemin bröt ut gick DOSPACE in i Swedish Scaleups. De hade stora ambitioner att expandera, från sina då fem kontor till 30 stycken till 2025, och slungades in i en intensiv IRP (Investor Readiness Process) med siktet inställt på en investeringsrunda.
– Med sin färdiga metodik och tydliga checkpoints och åtaganden har det varit smidigt och väldigt nyttigt att genomgå IRP. Swedish Scaleups fick vi träffa kompetenta rådgivare som hjälpte oss med styrning, strategi och tillvägagångssätt för en expansion. Vi lärde oss mycket och det har öppnat för interna diskussioner om hur vi ska leda oss själva framåt, säger Niclas Söör.
Kapitalet, kompetens och kontakter
Trots pandemin står målet om 30 kontor fast, men det har flyttats fram ett år till 2026. Även för DOSPACE blev pandemin ett hårt slag. Inledningsvis ledde den till att många kunder sa upp sina kontrakt. men Niclas hade snabbt sin analys klar: pandemin skulle på sikt bidra till positiva förändringar för DoSpace. Och mycket riktigt. I våras hittade kunderna tillbaka med full kraft och snart kom också investerarna.
– När vi hade vårt erbjudande klart för oss var vi med på Swedish Scaleups pitchträffar. Först var det rena träningstillfällen då vi fick feedback på vår pitch. Sen deltog vi i event med faktiska investerare och riskkapitalbolag. Då var det skarpt läge och vår första investerare träffade vi på en av de träffarna.

Efter att ha fått hjälp av Swedish Scaleups kände sig DOSPACE redo att testa sina vingar och driva finansieringsprocessen på egen hand. I våras stängde de en investeringsrunda med tre nya delägare.
– Med investerarna har vi fått kapitalet som skyndar på vår tillväxtresa, men också kompetens och kontakter. Två av de nya investerarna sitter i styrelsen, där de är högst delaktiga och driver på det strategiska arbetet på ett jättebra sätt, säger Niclas Söör.
Swedish Scaleups viktiga för investerarrundan
Även om DOSPACE nu har avslutat Swedish Scaleups program, är deras coacher och rådgivare fortfarande bara ett samtal bort. Just detta drog de nytta av när det dök upp en del frågor kring ett avtalsförslag från investerarhåll.
– Vi har hela tiden haft kontakt med våra rådgivare. Det underlättar jättemycket att vi har några som känner oss och som vi kan bolla med. Swedish Scaleups är en viktig del i att vi faktiskt har lyckats genomföra investeringsrundan.
Parallellt med att hyra ut kontorsplatser har DOSPACE också spännande samarbeten på gång med globala bolag som på sikt vill ställa om hela sin kontorsstrategi. Här går de inledningsvis in som konsulter och utvecklar tillsammans med kunden lösningar som fungerar i just deras organisation.
– Få gånger tidigare har frågor om kontor och arbetsplats varit så högt på arbetsgivarnas agenda som nu. Det är jätteroligt att sälja en produkt som är på allas läppar, säger Niclas.
De tre bästa erfarenheterna från Swedish Scaleups enligt Niclas Söör
- Tillgången till erfarna, kompetenta rådgivare och coacher. De har varit jätteviktiga för oss!
- Investor Readiness Process som rustade oss för, och gjorde att vi kände trygghet i, investerarsamtalen.
- Att vi har träffat på likasinnade företag som också söker investerare. I världen utanför kan man lätt känna sig som en udda fågel.
Fakta // DoSpace
Grundades: 2017
Omsättning: 13 miljoner 2020. 2021 siktar de på 20 miljoner.
Anställda: 12
Plats: Linköping, Norrköping, Jönköping och Gävle.