Funderar ni på om er teknik och lösningar kan ha militära tillämpningar?

Det osäkra omvärldsläget och ökade försvarsinvesteringar öppnar upp möjligheter för teknikbolag i Sverige. Det finns en försvarsmarknad som växer snabbt och som är i behov av innovation och att företag som vanligtvis arbetar på civila marknader kan ställa om till militära tillämpningar. Men försvarsmarknaden upplevs som utmanande svår, särskilt för mindre resursstarka bolag. Ta chansen att förstå förutsättningarna och ert företags möjligheter på försvarsmarknaden. Under hösten kommer Swedish Scaleups att ge ett program som ger kunskap och där du får en coach med erfarenhet från försvarsmarknaden eller ert teknikområde.

Samhällsutmaning

Militära tillämpningar av civila teknologier (dubbla användningsområden, dual-use) är avgörande för att effektivt modernisera och stärka försvaret genom att dra nytta av den snabba teknikutvecklingen i den civila sektorn. Det handlar om att tänka brett kring teknologiers användningsområden och att bygga broar mellan olika innovationsmiljöer och näringslivet för att skapa en robust och innovativ försvarsförmåga.

Den civila sektorn, särskilt näringslivets scaleups, driver ofta innovation snabbare än den traditionella försvarsindustrin. Genom att dra nytta av dessa kan försvaret snabbt få tillgång till nya och banbrytande teknologier som redan har testats och skalats upp på den civila marknaden. Detta minskar ledtiderna för att implementera ny kapacitet och nya förmågor.

Genom att utveckla teknik som har både civil och militär nytta, kan man dessutom sprida utvecklingskostnaderna över en bredare bas. Detta leder till mer effektivt utnyttjande av forsknings- och utvecklingsresurser och stor samhällsnytta.

Ett försvar som bygger på militära tillämpningar av civila teknologier kan bli mer flexibelt och anpassningsbart. Många civila teknologier har visat sig vara mycket effektiva på slagfältet och totalförsvaret i Ukraina, vilket understryker vikten av att kunna integrera civil teknologi snabbt.

Dubbla användningsområden främjar tvärsektoriellt samarbete mellan olika aktörer – universitet, forskningsinstitut, innovativa och stora industriföretag, samt myndigheter som Försvarsmakten och innovationsfrämjande myndigheter. Detta breddar den kompetensbas som försvaret kan dra nytta av och skapar synergieffekter mellan olika sektorer.

Företag som utvecklar produkter med dubbla användningsområden kan rikta sig mot både civila och militära marknader, vilket ökar deras potential för tillväxt och export. Detta stärker landets innovationskraft och konkurrenskraft på en global marknad. Sverige har till exempel en lång tradition av militära tillämpningar bland industriföretag, vilket har skapat stora värden.

En glaskula som reflekterar bakgrunden i bilden som är en kuststad

Varför ska innovativa scaleups satsa på militära marknaden?

Dubbla användningsområden kan ge innovativa företag möjlighet att finna avsättning på både civila och militära marknader samtidigt. Detta sprider riskerna och ökar den totala marknadspotentialen. Många civila innovationer inom tex AI, cybersäkerhet, drönare och avancerade sensorer, har direkt relevans för försvaret.

Det nuvarande geopolitiska läget, med en försämrad säkerhetssituation i Europa och världen, har lett till kraftigt ökade försvarsbudgetar och en ökad efterfrågan på innovativ teknik. Försvaret behöver moderna lösningar snabbt, vilket skapar stora möjligheter för företag med nya idéer.

Många länder, inklusive Sverige och EU, satsar nu stort på att främja försvarsinnovation. Det finns specifika program och utlysningar (t.ex. Vinnovas utlysningar för civil-militär innovation, eller EU:s European Defence Fund – EDF) som erbjuder finansiering, bidrag och acceleratorprogram för innovativa företag. När ett företag väl etablerat sig på försvarsmarknaden kan det få tillgång till långsiktiga och stabila kontrakt.

Teknik som utvecklats för det svenska försvaret kan ofta vara attraktiv för andra länders försvar. Sverige har en stark position som exportör av försvarsmateriel, och försvarsmarknaden är global. En framgångsrik produkt kan öppna dörrar till internationella marknader, vilket ökar tillväxtpotentialen.

Försvaret har ofta tillgång till avancerad expertis, testfaciliteter och unika data som kan vara svåra att få tag på i den civila sektorn. Ett samarbete kan ge tillgång till dessa resurser, vilket kan påskynda produktutvecklingen och valideringen. Att ha Försvarsmakten som kund kan ge en betydande trovärdighet och referens. Det signalerar att produkten är robust, säker och uppfyller höga krav, vilket kan vara fördelaktigt även på den civila marknaden.

En kvinna som sitter i gräset och kollar på solnedgången

Men det finns utmaningar…

  • Försvarsmaktens upphandlingsprocesser är komplexa och tar lång tid.
  • Det finns höga krav på säkerhet och sekretess, vilket kan kräva anpassningar av företagets processer och infrastruktur.
  • Exportkontroll och andra regelverk kan vara svåra att navigera.
  • Stora, etablerade försvarsföretag har ofta starka positioner på marknaden vilket gör att innovativa företag kan möta etableringshinder och hård konkurrens.

Trots dessa svårigheter har intresset och möjligheterna för små innovativa företag att komma in på försvarsmarknaden ökat markant de senaste åren. Regeringar och försvarsmakter är alltmer medvetna om vikten av att utnyttja den kraft som finns i ekosystemet och hos techbolag för att möta framtidens behov.

5 stycken stridsflygplan som åker bland molnen

Vad ska introduktionsprogrammet för militära tillämpningar ge medverkande företag?

Svenska scaleups ska få en snabb och effektiv introduktion och plan för hur de kan etablera sig som leverantörer till försvarsmarknaden, med fokus på marknad, upphandling och regelverk, nätverk och finansieringsmöjligheter.

En person som kollar mot solnedgången

Vilka företag söker vi?

Vi söker innovativa scaleups med tillväxtpotential, baserade i Östergötland, Södermanland, Västmanland, Örebro och Uppsala län, som är redo att utforska och etablera sig på den militära marknaden.

Programmet riktar sig till företag som redan har en etablerad produkt eller tjänst, ofta med en bevisad marknadspotential inom den civila sektorn, och som nu är i en tillväxtfas. De har passerat den initiala startup-fasen, har innovationshöjd, och söker nya tillväxtmotorer och marknader.

Vi söker företag med en dedikerad ledningsgrupp som är redo att investera tid och resurser i att förstå och navigera den militära marknaden. De ser den som en strategisk möjlighet för framtida tillväxt, diversifiering och långsiktig stabilitet.

För företag som planerar att söka sig vidare till NATO-acceleratorn DIANA eller nationella försvarsacceleratorerna ser vi gärna företag som utvecklar banbrytande teknologier, produkter eller tjänster med stark forsknings- och utvecklingskomponent som ser potentialen i att deras befintliga eller framtida innovationer kan ha dubbla användningsområden.

Programmets innehåll

  • Översikt svenskt militärt försvar
  • Militär systemförsörjning i Sverige, EU och NATO
  • Utveckling av militära system, aktuella anskaffningsprojekt inom
    försvarssektorn
  • Försvarsinnovation och framtid
  • Dual-use innovationer: Civila lösningar med militär tillämpning
  • Totalförsvaret och civila produkter som marknad

Tid och plats: 2025-10-15, KL. 10.30-15.00 (LINKÖPING)

Förstå psykologisk motståndskraft, optimering av mänsklig prestation och ledarskap i
högriskmiljöer.

  • Kravbild generell/övergripande
  • Personskydd och individuellt skydd
  • Mänskliga faktorer i strid
  • Beslutsfattande under stress
  • Kognitiv motståndskraft

Tid och plats: 2025-11-05, KL. 10.30-15.00 (UPPSALA)

Få kunskap och förståelse för hur man kan etablera sig som leverantör på
försvarsmarknaden.

  • Samspelet mellan politik, Försvarsmakten, FMV och försvarsindustrin
  • Hur upphandlingar fungerar inom FMV, Försvarsmakten och
    försvarsindustrin
  • Viktiga lagar och regler, t.ex. säkerhetsskyddslagen, försvarssekretess,
    säkerhetsklassning​, säkerhet
  • Finansieringsmöjligheter via Europeiska försvarsfonden (EDF)​, riskkapital
    och offentliga investeringar
  • Stödprogram för innovation och teknologiöverföring​
  • Försäljning på förvarsmarknaden
  • Exempel på företag som lyckats på försvarsmarknaden – Vad som krävs för
    att navigera i försvarssektorn?​
  • Vem är kunden? FM, FMV eller industrin – viktiga vägval i dialog med
    myndigheter och försvarets leverantörer

Tid och plats: 2025-11-19, KL. 10.30-15.00 (LINKÖPING)

Få förståelse för efterlevnad av både amerikanska (ITAR/EAR) och europeiska (EU:s
dubbla användningsområden, CML, Wassenaar) exportreglering, hantera ITAR-
begränsad teknik och effektivt.

  • Handelslagar, International Traffic in Arms Regulations (ITAR) och Export
    Administration Regulations (EAR)
  • Krigsmateriel
  • EU:s förordning om dubbla användningsområden
  • EU:s gemensamma militära förteckning
  • Wassenaar-arrangemanget

Tid och plats: 2025-12-03, KL. 10.30-15.00 (UPPSALA)

Få kontakt med behovsägare och andra aktörer som kan vara ett fortsatt stöd för att
etablera sig på försvarsmarknaden.

  • Koppling till relevanta myndigheter, företag och organisationer på
    försvarsmarknaden

Tid och plats: kommer senare

Mål

Medverkande teknikföretag ska få en orientering om möjligheter och förutsättningar, samt verktyg för att utveckla ett beslutsunderlag för en eventuell satsning på att etablera sig som leverantör och innovatör till försvarsmarknaden.

Stridsflygplan bland molnen

Genomförande

  • Format: Hybrid (fysiska och digitala träffar)
    • Föreläsningar
    • Workshops i att utveckla affärsplan/Business canvas för dubbla användningsområden
    • Löpande dialog med affärscoach som driver tillämpningen av innehållet i modulerna
    • Kontakt med behovsägare
  • Tidsplan: 3 månader, med workshops, föreläsningar och individuell rådgivning. Start i slutet av september 2025.
  • Omfattning: Räkna med att deltagare behöver lägga minst 5 arbetsdagar under programperioden.
  • Partners: Linköping Science Park, Uppsala Innovation Centre, Create och Inkubera.

Intresseanmälan

Vi tar emot intresseanmälningar från företag redan idag. Mer information om programmet kommer att publiceras och meddelas alla som har gjort en intresseanmälan.

Anmäl dig här