Surgeons team working with Monitoring of patient in surgical operating room.

Brookhaven Instruments förser Norden och Baltikum med mätverktyg och övervakningssystem för renrum i sjukhus och läkemedelsfabriker. Med hjälp av Swedish Scaleups har företagets spännande tillväxtresa accelererat.

Brookhaven Instruments, med bas i Hallstahammar, har sedan i början av 90-talet arbetat med lösningar inom Life science och inom sjukhus-, elektronik- och livsmedelsindustrin. Visionen är att vara det självklara alternativet när det gäller renrumslösningar i norra Europa. Företaget levererar mätinstrument och avancerade övervakningssystem som används i renrum, vilket exempelvis finns på sjukhus eller i läkemedelsfabriker, där kravet på renhet är särskilt stort.

– Vi har haft en stabil tillväxt, men vi behövde lite ny energi. Vi hade nått en platå och behövde hjälp och insikter för att kunna ta nästa steg och fortsätta tillväxtresan, konstaterar Tomas Frick, vd på Brookhaven Instruments.

Swedish Scaleups Tillväxtsupport

I det läget fick de kontakt med Swedish Scaleups som stöttar innovativa bolag i östra Mellansverige att växa ännu snabbare.

– Vi var i behov av handfasta råd och inspiration för att kunna jobba på nya sätt. Dessutom ville vi få mer kunskap inom områden som digital marknadsföring och hållbarhet.

Genom coachning, tematräffar och möten med andra företag via Swedish Scaleups tillväxtsupport har Brookhaven Instruments fått inspiration och insikter – och kunnat fundera över de egna arbetssätten.

Vi har velat gå bort från magkänslan och jobbar nu mer metodiskt och kompetensbaserat.

Tomas Frick, VD Brookhaven Instruments


– Vi har även utvecklat ett projekt i nära samarbete med forskningsvärlden, och vi har arbetat med hur vi kan effektivisera vår rekryteringsprocess. Vi har velat gå bort från magkänslan och jobbar nu mer metodiskt och kompetensbaserat.

Det mest givande för Brookhaven Instruments har varit hjälp i finansierings- och tillväxtfrågor – samt med att skapa kontakter inom forskningsvärlden.

– Eftersom vi bland annat är verksamma inom sjukvården är vi i behov av akademiskt stöd. Det är en utmaning för oss som en mindre aktör. Att ha fått hjälp med att skapa kontakter inom forsknings- och myndighetsvärlden har varit värdefullt.

Får skräddarsytt stöd

Nästa steg i tillväxtresan är att delta i Scaleups-programmet som utvalda företag med tillväxtambitioner blir antagna till. Programmet innebär skräddarsytt stöd till företag som vill växa.

– Vi hoppas få stöttning i vår tillväxtplan och exempelvis komma igång med nya projekt inom marknadsföring. Det kostar att växa och vi går in med mycket egna medel, så all hjälp vi kan få längs vägen gagnar oss.Det kan kännas bekvämt att göra som man alltid har gjort, men för att komma någonstans så måste man utvecklas, konstaterar Tomas Frick och fortsätter:

– Alla bolag som har en vilja att växa borde ta den chansen. Idéer från andra och insikter från experter ger ett nytt helikopterperspektiv, vilket är nödvändigt om man vill ta nästa steg i sin tillväxtresa.

Det har varit bäst med Swedish Scaleups Tillväxtsupport

  • Expertishjälp. Det är farligt att tro att man är bäst på allt själv. För att komma vidare som bolag behöver man extern hjälp.
  • Inspiration från andra. Genom coachning, tematräffar och möten med andra företag får man värdefull inspiration och viktiga insikter för att kunna ta nästa steg i tillväxtresan.
  • Hållbarhetsanalys. Att få hjälp med att identifiera styrkor och svagheter på hållbarhetsområdet är viktigt för att kunna växa på lång sikt.

Brookhaven Instruments

Produkt: Utvecklar, installerar och levererar specialanpassade mätsystem. Lösningarna är anpassade för övervakning av känsliga miljöer inom sjukvårds- och life science-industrin i Norden och Baltikum.
Grundades: 1992.
Antal anställda: 18.
Ort: Huvudkontor iHallstahammar.
Omsättning 2019: 41,7 miljoner kronor.