fbpx

Ett år kvar – nu gasar vi!

Swedish Scaleups är ett unikt samarbetsprojekt mellan science parks och inkubatorer i östra Mellansverige (ÖMS). Det är ett år kvar av projektet, Corona-viruset har slagit till med full kraft och utvecklingen av det innovativa näringslivet har kanske aldrig varit viktigare.

Genom att utveckla ett erbjudande som förbereder företagen på en ny verklighet har vi kunnat fortsätta att rekrytera otroligt häftiga bolag. Idag är det 170 bolag inskrivna i projektet. Swedish Scaleups framtidssäkrar dem. Under den här våren har det blivit extra tydligt hur viktigt det är att lyfta blicken för att fortsätta utvecklas och stå stark när omvärlden förändras dramatiskt.

Värdet vi tillför bolagen är unikt: de får tillgång till det bästa inom sin bransch i utifrån deras utmaningar i hela ÖMS. Duktiga och erfarna affärsutvecklare, konkreta verktyg för kapitalförsörjning, kunskap och verktyg för internationalisering, stöd för kompetensförsörjning, tillgång till expertis inom relevanta områden, tillgång till akademin och kopplingar till storbolag.

Under de månader jag varit verksam som projektledare har det också blivit väldigt tydligt för mig hur vår samverkan dessutom skapar värde för oss som aktörer och hela systemet – i form av gemensamma modeller, program, nätverk, arbetsformer och organisering.

Ett exempel är den analysmodell för hållbar tillväxt av företag som vi arbetar med. Vi har gjort analyser inte bara inom projektet utan även med andra aktörer som Automation region, Smart Industri, med flera.

Vad händer framåt? Jag skulle vilja lista tre viktiga punkter.

  1. Vi fortsätter att skapa, utveckla och paketera verktyg och processer som ger de bästa förutsättningarna för våra bolag att framtidssäkra sig och sin verksamhet genom att nyttja hela ÖMS innovationssystem.

  2. Hela vårt erbjudande paketeras på ett tillgängligt sätt. Det ser vi som en del i arbetet med att bygga en plattform för framtiden. Innehållet (verktygen, metoderna och programmen) finns där nu. Under det kommande året kommer vi att titta på hur vi med det som utgångspunkt skapar en helhet som går att förvalta och utveckla vidare i det innovationsfrämjande systemet i ÖMS, och bygger framtida kompetens för systemet.

  3. Utvecklingen av den systematiska samverkan med lärosäten, akademin, forskningsmiljöer, och med storbolagen – dvs bygga en gemensam hållbar samverkansstruktur.

Med dessa ord vill jag passa på att önska dig en skön sommar. Jag hoppas att sommarmånaderna kommer att ge så många som möjligt en välförtjänt återhämtning. Men för många kommer det inte att bli som det brukar.

För att möta en unik situation som på många sätt omdefinierar vårt samhälle ser jag fram emot att se hur Swedish Scaleups kommer att vara en viktig spelare för omställningen av företag och samhället även i framtiden.

Vänliga hälsningar,
Ylva Wretås
ylva.wretas@vasterassciencepark.se
+46 (0) 21 490 02 76

Missa inget från Swedish Scaleups

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter accepterar jag Swedish Scaleups integritetspolicy.